Geologiske områder
Landskapsformer
Tektonikk
Fjelldanning
Petrologi
Bergarter, artsmanghold
Mineraler, industrimineraler
Edelsteiner,smykker
Bygningstein, naturstein
Krystaller
Meteoritter
Fossiler
Geologisk arv, mangfald
Geologiske severdigheter
Steinmesse, steintreffet
Istidsprosesser
Kvartærgeologi
Bergverk, bergindustri
Gruver
Grotter og karst
Tuneller
Geologisk tidsregning
Geomorfologi
Sediment
Olje og gass
Seismologi
Vulkaner
Skred
Geokjemi, Geofysikk
Maringeologi
Hydrogeologi, grunnvann
Geologer
Steinsamling, steinsenter, museum
Norges geologiske undersøkelse (NGU) er et statlig forvaltningsorgan som kartlegger Norges geologi og sprer kunnskap om den.
Dersom du har spørsmål om geologi kan du benytte deres gratis-tjeneste:
Spør en geolog:https://www.ngu.no/side/spor-en-geolog.
Geologi er læren om jorda.
Geologer utforske fortiden for å sette fremtiden.
Geologi er læren om hvordan jorda har oppstått og endra seg gjennom tidene, om forskyving av kontinenter, danning og nedbryting av fjellkjeder, danning, om sammensetning og egenskaper hos de store løsmassene og omdanning av mineraler og bergarter. Om landskapsforming og kvartærgeologi, om hvordan tidligere livsformer har gitt grunnlag for bergarter som jernmalm, kalkstein, dolomitt og marmor og for kull, olje og gass.
Geologiske undersøkinger kan fortelle om stabiliteten i fjell og løsmasser, fare for skred og om sikkerhet ved bygging av tunneller.
Geologien kan hjelpe oss å forstå sammenhengen mellom berggrunn og vegetasjon. Berggrunnen påvirker i stor grad hvilke planter som vokser og trives der, og dette får igjen stor betydning for dyr som lever av beiteplanter, som rein, elg og sau. Grunnfjell består mest av næringsfattige bergarter som gir grunnlag for god lavvegetasjon og dermed forutsetninger for vinterbeite.
Etiske regler fra NAGS
SAMLER-ETISKE REGLER FOR NAGS
(vedtatt på landsmøtet 09/03-2002)
BERGART–TYPER
Magmatiske (eruptive, størkning)
Sedimentære (avsetning)
Metamorfe (omdannede)
https://artsdatabanken.no/Pages/181518/Bergartsforekomst
MINERALER
Det finnes over 5000 forskjellige mineraler som finnes naturlig i jordskorpen, med 10-20 000 undergrupper eller varianter, og det oppdages flere nye hvert år. Av disse regner man med at 120 er vanlig å finne, mens det er bare 20 ulike mineraler som man regner for å være viktige bergartsdannende mineraler. De 8 viktigste bergartsdannende mineralene:
Feltspat
Kvarts
Glimmer (kråkesølv)
Amfibol
Pyroksen
Olivin
Granat
Kalsitt
For feltarbeid trenger du en enkel lupe som forstørrer ca. x 10. I tillegg må du være utstyrt med en steinhammer og noen meisler. Vi vil også anbefale at du benytter beskyttelsesbriller og hansker. Vi kan hjelpe til med å finne ut hva slags stein du har funnet.